De danske feriehusbranche ridder på en bølge af succes. Dansk Erhverv og vores samarbejdspartnere hos Feriehusudlejernes Brancheforening melder om rekordår for feriehusudlejning. Forud for næste års Feriehusmesse, kan du her få et indblik i, hvordan der allerede for årets første 10 måneder er slået nye rekorder.
Vi bringer her pressemeddelelsen, hvor der bl.a. meldes om stadig mangel på feriehuse til udlejning, fokus på energioptimering og frygten for recession.

PRESSEMEDDELELSE FRA DANSK ERHVERV & FERIEHUSEJERNES BRANCHEFORENING

2022 bliver endnu et rekordår for feriehusbranchen. De udenlandske gæster er vendt massivt tilbage til de danske feriehuse ovenpå corona, og danskernes kærlighed til ferie-husophold er øget under coronakrisen. Til og med oktober var der 21,9 mio. feriehus-overnatninger, en vækst på 2,6 mio. eller 13 pct. ift. samme periode i 2019 – før COVID-19, viser de nye tal fra Danmarks Statistik.

Til og med oktober er antallet af udenlandske feriehusovernatninger 10 pct. højere end i samme periode i 2019, mens fremgangen er 22 pct. for de danske gæsters overnatninger.

”Tyskerne har gjort et stort comeback i feriehusene i år. Vi kan også glæde os over, at flere danskere end før corona vælger feriehuset til på alle tider af året. De nære ferier, hvor man ikke skal så langt hjemmefra, er virkelig kommet i høj kurs. Det sparer tid og dyr benzin at rejse kort, og så gavner det også klimaet,” siger Pia Loft, direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening.

En øget grøn omstilling af feriehusbranchen vil yderligere sætte skub i efterspørgslen, lyder det fra brancheforeningen.

”Både danske og udenlandske gæster går op i, at de på deres ferie bor i et hus, som er energioptimeret. Vi håber, at flere danske feriehusejere vil investere i at gøre deres feriehus grønnere. Men det er op ad bakke i økonomisk usikre tider. Derfor er der brug for et energiforbedringsfradrag, så vi undgår, at den grønne omstilling går i stå.

Det er endnu for tidligt at sige, i hvilken grad fremgangen for feriehusene vil fortsætte i 2023. De foreløbige bookinger for 2023 skal tolkes med stor varsomhed, vurderer Pia Loft.

”Kombinationen af høj inflation og højere leveomkostninger gør alting meget usikkert, også bookingtallene for feriehusene. Dertil kommer tendensen til, at flere gæster er begyndt at booke kortere tid før afrejse. Vi mangler fortsat mange huse til udlejning, og forhåbentlig vil flere danskere se positivt på udlejning, så feriehuset kan bidrage til husholdningskassen frem for at stå tomt”.

I Dansk Erhverv giver den kommende recessionsperiode også panderynker, især når det gælder de udenlandske feriehusgæster.

”Tyskerne er de suverænt vigtigste udenlandske gæster for feriehusbranchen. Den økonomiske udvikling i Tyskland bliver altafgørende for, om medvinden i feriehusbranchen fortsætter. Faren er, at tyskerne bliver hjemme, hvor fødevarer og oplevelser er billigere pga. lavere moms og afgifter. Vi ville kunne appellere mere til de mange miljøklimabevidste tyskere, hvis flere feriehuse blev energioptimeret,” siger Lars Ramme Nielsen, markedschef for Turisme, oplevelse og kultur i Dansk Erhverv.